Transplantul din România nu duce lipsă în primul rând de rinichi, ficaţi şi alte organe, ci de încredere. Iar ca să recâştigi încrederea cuiva, trebuie să încetezi să minţi – STIRI.PLUS


„Mie mi se pare foarte important să ne ancorăm în discuția europeană și în criteriile și în recomandările pe care UE le va stabili. Dincolo de decizia comercială, ANCOM va scoate la licitație, în luna noiembrie, aceste frecvențe, vor veni operatorii naționali sau din afara celor patru și vor cumpăra frecvența. Asta e o chestiune comercială. Ceea ce este de datoria ANCOM și a statului român e să analizeze ce criterii, uitându-se din perspectiva securității, impun acestor companii, care vor veni cu o ofertă comercială, în așa fel încât să mă asigur că acele componente care sunt furnizate de o companie sau alta nu îmi aduc un risc din punctul de vedere al securității datelor, pe care eu le transmit prin acele rețele”, a subliniat Dragoș Tudorache, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS și membru al Biroului Naţional PLUS, miercuri seară, la Realitatea TV, în cadrul unei analize pe marginea memorandumului de înțelegere semnat de SUA și România cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

„Eu aș aduce aici o perspectivă europeană în discuție, pentru că discuția trebuie să fie și să se înscrie într-o componentă europeană. Dependența de o tehnologie în domeniul 5G se înscrie în ceea ce se numește autonomie strategică a UE pe tehnologii și pe anumite monopoluri de tehnologie. Aici vorbim și de acele produse de hardware și software care pot, la un moment dat, să reprezinte riscuri de securitate la adresa sistemelor critice la nivelul UE. E știut deja că sunt astfel de componente fie de software, fie de hardware pentru care există monopol la nivel mondial în afara UE și care ne fac vulnerabili.

De aceea, la nivelul UE, a început o discuție pe o analiză de risc în ceea ce privește, în general, acești furnizori de tehnologie. Ceea ce pe mine mă preocupă e că eu nu văd să existe această dezbatere și această discuție strategică de securitate, în primul rând, și la noi.

Ce pot să vă spun e că tocmai în virtutea faptului că o parte din statele membre, pe rațiuni pur comerciale, au început deja să avanseze în astfel de licitații, fără a adăuga această componentă de analiză strategică, tocmai de aceea la nivelul UE a început discuția pe această analiză. Comisia Europeană a cerut statelor membre, încă de la începutul acestui an, să își facă fiecare o analiză națională pe care să o  furnizeze până la finalul lunii iunie, tocmai pentru ca apoi Comisia Europeană să vină cu o recomandare și cu un set de criterii pe care apoi statele membre sunt libere să le urmeze sau nu.

Mie mi se pare foarte important să ne ancorăm în discuția europeană și în criteriile și în recomandările pe care UE le va stabili. Dincolo de decizia comercială, ANCOM va scoate la licitație, în luna noiembrie, aceste frecvențe, vor veni operatorii naționali sau din afara celor patru și vor cumpăra frecvența. Asta e o chestiune comercială. Ceea ce este de datoria ANCOM și a statului român e să analizeze ce criterii, uitându-se din perspectiva securității, impun acestor companii, care vor veni cu o ofertă comercială, în așa fel încât să mă asigur că acele componente care sunt furnizate de o companie sau alta nu îmi aduc un risc din punctul de vedere al securității datelor, pe care eu le transmit prin acele rețele.

Componenta de securitate e foarte importantă. Eu sper ca această discuție stategică de securitate a avut loc în CSAT sau în altă parte și eu sper că între criteriile pe care ANCOM le va scrie în caietul de licitație vom găsi și aceste elemente care să asigure că orice componentă tehnologică, care va intra în oferta lor comercială, va răspunde acelor criterii.

Din ce am văzut eu în presă referitor la conținutul acelui memorandum, acesta vorbește tocmai de criterii – niște criterii care țin de guvernanță, niște garanții de guvernanță pentru firmele care ar intra pe piață, care țin de transparența modului în care ele funcționează și cred eu că aici e, de fapt, partea cea mai importantă a acestui memorandum: faptul că se referă la prezența unor astfel de criterii atunci când se vor face asemenea investiții. Aceste criterii trebuie ancorate și în discuția europeană, pentru că tocmai în acest moment suntem pe cale de a ajunge la un numitor comun cu privire la așteptările și la criteriile de securitate cu privire la 5G.

Este o declarație politică. Modul în care va fi apoi transpusă în criteriile tehnice și juridice e altă discuție. Am văzut că se făcea referire (în memorandum, n.r.) și la recomandările Conferinței de la Praga din mai, anul acesta, pe securitate cibernetică, recomandări care, de altfel, sunt foarte detaliate în ceea ce privește elementele de analiză de risc pe care trebuie să le adopte statele atunci când se angajează în astfel de investiții strategice. Faptul că această referință există în memorandum mă face să cred că în acel cadru au avut loc discuțiile”, a argumentat Dragoș Tudorache.Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns