România ultimilor ani este împinsă către Evul Mediu de niște oameni politici cu mari carențe în a înțelege lumea în care trăiesc – STIRI.PLUS


Parlamentul European dezbate, astăzi, protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei COVID-19, urmând să adopte și o rezoluție, în acest sens, a cărei elaborare a fost negociată de Dragoș Pîslaru, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS și coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Renew Europe, cu celelalte grupuri politice.

„Textul acestei rezoluții e, în cea mai mare parte, rezultatul muncii lui Dragoș Pîslaru și a echipei lui”, a subliniat președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, înaintea dezbaterii din Parlamentul European.

„Acum aproape o lună, am încheiat în Conferința Președinților de grupuri politice, deci conducerea Parlamentului, ideea unei dezbateri cu o rezoluție, deci o decizie a Parlamentului privind situația muncitorilor sezonieri din Uniunea Europeană. Am văzut cu toții condițiile dificile în care lucrează, faptul că au cam fost uitați de lume, multe lucruri grave care se întâmplau acolo și despre care nu aveam cunoștință. Astăzi avem această dezbatere în Parlamentul European și vom adopta și o rezoluție, o decizie a Parlamentului în prezența comisarului european pentru muncă.

Dragoș Pîslaru, colegul nostru de partid și colegul nostru de grup, e cel care, în numele grupului, a negociat cu celelalte grupuri politice elaborarea acestei rezoluții. Textul acestei rezoluții e, în cea mai mare parte, rezultatul muncii lui Dragoș Pîslaru și a echipei lui.

Această rezoluție vizează, în primul rând, muncitorii sezonieri, dar eu sunt convins că vor exista efecte pozitive asupra tuturor muncitorilor care lucrează în altă țară decât țara de origine în UE pentru că, dincolo de problemele acute ale muncitorilor sezonieri, care au ieșit la iveală în aceste ultime săptămâni, această rezoluție, pusă în aplicare de Comisia Europeană, va clarifica multe lucruri legate de drepturi, drepturi sociale, asistență socială, medicală, situația contractelor”, a declarat Dacian Cioloș.

„Muncitorii transfrontalieri sunt, de fapt, simbolul visului european, simbolul libertății de mișcare”, a subliniat, la rândul său, Dragoș Pîslaru, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS și coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Renew Europe, care a vorbit totodată despre miza aceastei rezoluții:

„Este, într-adevăr, un moment important. Este un moment dedicat tuturor muncitorilor transfrontalieri și sezonieri, peste 1 milion și jumătate de astfel de muncitori sunt în Europa, în mare parte români. Este o rezoluție dedicată lui Nicolae Bahan – 57 de ani, care a murit în Germania, într-un container, în condiții complet neadecvate din cauza coronavirului – și altor câteva zeci de români care au fost infectați din cauza condițiilor pe care le-au avut. Această criză sanitară ne-a arătat, de fapt, vulnerabilitatea majoră pe care o avem în Europa în ceea ce înseamnă mobilitatea muncii.

Muncitorii transfrontalieri sunt, de fapt, simbolul visului european, simbolul libertății de mișcare. Să nu uităm că acești oameni, care trudesc în țările din Europa, asigură de fapt sectoare economice cheie, cum ar fi agricultura, turismul, asistență socială, construcții sau alte sectorare. Rezoluția este un punct de inflexiune pentru că creează acum o presiune adițională pe Comisia Europeană și pe statele membre pentru a aplica legislația existentă care trebuie să protejeze muncitorii sezonieri și transfrontalieri.

Este o rezoluție care, mai ales, se uită la lecțiile învățate și modul în care putem să ne asigurăm că astfel de lucruri nu se mai întâmplă niciodată. Este un lucru pe care l-am promis în campania electorală: am spus că vom avea grijă de diaspora, am spus că vom reprezenta cetățenii români care lucrează peste tot în Europa. Iată, asta înseamnă să livrăm acest lucru către cetățeni”.

Discuțiile din plenul PE pot fi urmărite AICI

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns