PLUS Timișoara: Cerem implicarea autorităților locale și județene în soluționarea problemei privind colectarea selectivă a deșeurilor

Liviu Iorgoni, coordonator Politici Publice PLUS Timișoara, solicită autorităților locale și județene să se implice în soluționarea problemei privind colectarea selectivă a deșeurilor prin aplicarea legislației din domeniu și prin îndeplinirea angajamentelor luate de România, în calitatea sa de membru al Uniunii Europene.

„Cetățenii care nu separă gunoiul menajer de cel reciclabil sunt pasibili de amendă. Până în prezent, românii par sa fi înțeles bine nevoia de a colecta selectiv (separă gunoiul menajer de cel reciclabil: carton, plastic, sticlă și hârtie), dar există anumite detalii ce nu mai țin de cetățenii unei comunități, ci de autoritățile locale. Este injust față de cetățenii comunităților să plătească pentru lipsa de interes și pentru incompetența primăriilor, aspect pe care nu ar trebui să îl tratăm cu indiferență.

În aceeași situație se află o mare parte a județului Timiș, unde, în acest moment, colectarea separată a deșeurilor constă doar în separarea gunoiului menajer de cel reciclabil (carton, plastic, sticlă, hârtie și/ sau aluminiu), deșeuri ce sunt colectate în zile diferite ale săptămânii, în pubele specifice fiecărui tip de deșeu.

Doar în anul 2018, RETIM aduna de la Timișoara în fiecare zi aproximativ 600 de tone de deșeuri. Cele mai multe state din Uniunea Europeană au găsit soluții viabile în ceea ce privește eficientizarea colectării selective, având drept scop scăderea costurilor de producție în cazul materiilor prime, și în ceea ce privește scăderea cantității de deșeuri ce ajung să fie adunate la deponeuri. Atunci când vine vorba despre racordarea României la tendințele și legile Uniunii Europene, este insuficient să preiei doar directivele/ legile; trebuie în același timp să găsești soluții viabile și de lungă durată în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri de la deponeuri și în ceea ce privește reciclarea acestora.

Totodată, este important să lucrăm la mentalitatea cetățeanului, conștientizându-l asupra importanței reciclării, fenomen care contribuie semnificativ la protejarea mediului prin reducerea factorilor de poluare și prin reducerea consumului resurselor în obținerea materiilor prime”, subliniază Liviu Iorgoni în cadrul unui comunicat de presă.

În acest sens, Liviu Iorgoni evidențiază faptul că „PLUS Timiş nu poate ignora și nici neglija lipsa implicării autorităților locale (primării, consilii locale și județene) în aplicarea legislației și în îndeplinirea angajamentelor luate de România în calitatea sa de membru al Uniunii Europene”.

„Drept urmare, cerem implicarea autorităților locale și județene în soluționarea acestei probleme, fiindcă cu toții lucrăm în serviciul cetățeanului, nu în serviciul anumitor persoane sau al anumitor grupuri de persoane, și cerem un răspuns la stadiul de aplicare al legii”, se mai arată în comunicat.

PLUS Timișoara menționează, totodată, cinci dintre recomandările Ministerului Mediului privind infrastructura de colectare diferențiată a deșeurilor:

„Insule ecologice subterane;
Alternative pentru comunitățile constituite din case (cartiere ale orașului, comune și sate);
Folosirea unor recipiente speciale, în funcție de tipul deșeului colectat;
Folosirea digestoarelor anaerobe și a “fabricilor” de biogas în anumite zone rurale;
Instituirea unor puncte de colectare a uleiului casnic ars/ folosit”.

În final, PLUS Timișoara face apel către toți cetățenii români „să trateze cu interes problemele subliniate și să conștientizeze autoritățile, sesizând în mod direct orice fel de abuz organelor competente” și, în același timp, „face apel la toți membrii Comunităților locale să se implice direct în conturarea viitoarelor proiecte publice”.

„Grija noastră, a partidului PLUS, este de a respecta și de a apăra drepturile tuturor cetățenilor comunităților, contribuind în același timp la dezvoltarea sustenabilă a județului nostru”, a conchis Liviu Iorgoni.

Sursa Articol

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns