Peste 900 de milioane de euro au cheltuit Ministerul Mediului și de Primăria București pentru a reduce poluarea. Fără niciun rezultat – STIRI.PLUS


Conform Art. 35 din Constituție, avem dreptul la un mediu înconjurător sănătos. Nu numai când urcăm pe poteci de munte, ci chiar și în orașele în care locuim. Chiar dacă acel oraș are câteva milioane de locuitori.

Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a menține nivelul de poluare la un nivel care să nu afecteze în mod grav sănătatea oamenilor. Afecțiunile cauzate de poluare sunt extrem de grave: cancer pulmonar, astm la copii, infertilitate, reducerea funcției pulmonare de care am avea nevoie la maximum în această perioadă de luptă împotriva noului coronavirus – SARS-CoV-2.

Avem o lege care ne protejează – Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Prin această lege sunt stabilite valorile limită ale poluanților.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru poluarea din București în data de 30.04.2020 (depășire PM 10 – un tip de particule în suspensie). Puteți citi AICI integral Hotărârea

Conform Rapoartelor privind calitatea aerului pentru anii 2018 și 2019 realizate de Agenția Națională de Protecție a Mediului există depășiri de PM10, PM 2,5, ozon, dioxid de azot pentru mai multe orașe din România, printre care și București.

Măsurătorile efectuate de mai multe ONG-uri au arătat că depășirile sunt mult mai grave decât cele din rapoarte oficiale. Când deschideți geamul și vi se pare că nivelul de poluare este ridicat, puteți verifica pe următorul site situația: https://aerlive.ro/ica/bucuresti/

Ce au făcut autoritățile?

Ministerul Mediului a derulat timp de 15 ani Programul Rabla și a cheltuit suma exorbitantă de 750 de milioane de euro. Însă începând cu anul 2017, beneficiul reînnoirii parcului auto prin acest program a fost pierdut, deoarece au fost importate foarte multe mașini second hand (1,4 milioane de autoturisme în toată țara), dintre care 90% cu motoare Diesel, în lipsa unei politici fiscale descurajatoare.


Ce a făcut Primăria București? „A scăpat” mult mai simplu. A angajat o societate să elaboreze un plan – Planul Integral de Calitate a Aerului în Mun. București 2018 – 2020 (PICA), aprobat în anul 2018 prin HCGMB nr. 325/14.06.2018 în baza unor măsurători ale poluanților efectuate în anul 2013!

Experții pe mediu spun că acest plan nu este util, deoarece realizarea măsurilor prevăzute în el nu ar reduce în mod semnificativ poluarea în București.

Mai multe ONG-uri pe mediu au solicitat în instanță anularea HCGMB nr. 325/14.06.2018 prin care a fost aprobat acest Plan, pentru a fi elaborat un nou Plan. Procesul este în curs,

Dar Primăria nu își clintește pixul și continuă să mențină PICA și continuă realizarea măsurilor cu viteza melcului.

Vă invit să citiți Raportul referitor la stadiul realizării măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului în Mun. București 2018 – 2020, aferent trimestrului I al anului 2020 – denumit în continuare Raport/ul, accesând următorul link: http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/ordinea_de_zi.php (punctul 47 pe Ordinea de zi a ședinței din 18.06.2020)

Veți descoperi niște informații halucinante. Haideți să vedem ce a reușit să facă Primăria în cei 2 ani și jumătate de când a fost aprobat PICA:

În cadrul Măsurii I.1. – Îmbunătățirea calității transportului public. Promovarea utilizării transportului public, trebuia să fie implementat un sistem de taxare la Metrorex care să fie compatibil cu cel al Societății de Transport București (denumit în continuare STB). Nimic mai simplu, nu-i așa? Dar nici măcar atât nu au reușit!

Cu toate acestea, menționează în acest Raport că avansează lucrurile și că vor reuși cu siguranță. Niciun motiv de îngrijorare să nu avem noi, cetățenii. Le mai trebuie doar câteva imprimante fiscalizate și probabil după încă 2 ani și jumătate le vor achiziționa.


 

Măsura I.2. – modernizarea căii de rulare și a instalațiilor de pe tunel.

Abia acum, după 2 ani și jumătate de la adoptarea PICA, lansează procesul de achiziție pentru serviciile de consultanță!!!

Ne spun că vor cumpăra 13 trenuri noi, că au primit ofertele în data de 07.08.2019 și că încă analizează ofertele! Deci de câte luni e nevoie să analizezi o ofertă??!!! Au trecut doar 10 luni ….

Și nu vă va veni să credeți, dar ei au realizat măsuri din Planul adoptat în 2018 deja cu 2 ani înainte!!! Ne spun că au cumpărat 8 trenuri – din cele 21 prevăzute în Planul din 2018, în anul 2016!!! Avem cu adevărat primari vizionari în București!


 

PMB declară în acest Raport că a reînnoit parcul auto al STB (pag. 2 par. 6 din Raport). Cum l-a reînnoit?

Simplu! Cu 400 de autobuze Diesel!!! Cel mai poluant motor!!! Primăria care are obligația de a reduce poluarea aerului cauzată de traficul rutier, cumpără autobuze Diesel! Deși avea obligația de a cumpăra autobuze electrice – cum scrie în PICA (pag. 33 pct. 2.6.6. și pag. 89 pct. 5.6.)!

Iar pentru aceste 400 de autobuze extrem de poluante, noi, dragi locuitori ai Bucureștiului, am plătit 458.100.826 de lei fără TVA. Adică 100.000.000 de euro! Fiecare autobuz ne-a costat 250.000 de euro.

Acum sunt în curs de achiziție 100 de tramvaieofertele au fost depuse în data de 15.03.2019 – dar cum am putea cere Comisiei de evaluare să le analizeze în doar 15 luni? Am fi pur și simplu absurzi să cerem o asemenea viteză de lucru!

 

Probabil nu au primit pe 15.03.2019 și oferta care trebuia să câștige licitația …


 

Măsura I.2. – Realizarea de benzi unice dedicate transportului public și vehiculelor de intervenție pentru arterele pe care există trasee de transport public

Prin PICA se propusese realizarea a 8,4 km!!! Extrem de puțin având în vedere că în București avem 93 de km doar pe artere principale!

Cât credeți că au realizat din cei 8,4 de kilometri?

896 de… metri! Ne întrebăm de ce au mai trecut la „realizări” așa ceva …  Simplu! Pentru trebuiau să justifice cum au cheltuit suma de 1.508.104 lei! Adică aproximativ 335.000 de euro! Dar cum au reușit să cheltuie atât de mult? Deoarece nu au lărgit șoseaua, ci pur și simplu au stabilit că prima bandă este pentru autobuze. Cu ce fel de vopsea au vopsit oare linia continuă pe distanța interstelară de 896 de metri?


 

Măsura I.3 – Gestionarea traficului

În cadrul acestei măsuri trebuia implementat sistemul de semaforizare inteligentă.

Din 160 de intersecții a fost implementat sistemul doar pentru 28 de intersecții. Dar nu e nimic, mai avem câteva mandate de dăruit acestor harnici și destoinici primari, nu-i așa? Mai ales că ne-a costat „doar” 117.273.736 lei adică aproximativ 26 de milioane de euro implementarea acestui sistem în cele 28 de intersecții.

Câte spitale putea avea Bucureștiul cu acești bani sau cum ar fi putut arăta spitalele pe care le avem în acest moment?

Iar experții spun că sistemul a fost realizat cu ajutorul unor cabluri introduse în asfalt care au fost frezate (și prin urmare deteriorate și nu mai colectează date) atunci când s-au făcut diverse reparații la drumuri. Și acum datele pot fi introduse manual.

Un sistem mult mai bun ar fi cel cu camere video, spun experții.


 

Măsura I.7 – Amenajarea de căi proprii de circulație pentru biciclete (piste, benzi) inclusiv în zonele de agrement

Nu vă îngrijorați că de 10 ani nu se fac. Ele se vor face. Sunt în curs …

Și va costa doar 44.500.000 de lei, adică aproximativ 9.888.000 de euro. În condițiile în care nu se construiește ci doar se marchează.

 

Ce e de făcut?

În primul rând, noi bucureștenii, care ne-am pierdut deja 22 de luni din viața noastră (conform Raportului Curții de Conturi din 2018) trebuie să realizăm cât de gravă este această poluare pentru noi și să ne cerem drepturile.

Dar în ce mod?

Având în vedere că au fost nenumărate petiții până acum (prin care se cerea dreptul la un aer curat), susținute de zeci de mii de cetățeni și nu s-a schimbat nimic, propunem să ne cerem drepturile printr-o acțiune în justiție.

Am format o mică echipă care lucrează la pregătirea unei acțiuni cât mai bine fundamentate.

În momentul în care va fi finalizată, o vom pune gratuit la dispoziția tuturor persoanelor care vor dori să acționeze în justiție autoritățile.

 

Vom cere:

  • elaborarea unui plan de măsuri urgente pentru reducerea poluării;
  • actualizarea PICA;
  • dotarea corespunzătoare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (denumită RNMCA) cu instrumente de prelevare și măsurare amplasate în mai multe puncte fixe în București și echipamente de laborator;
  • daune morale pentru cele 22 de luni pierdute din viața noastră;
  • atragerea răspunderii personale a ministrului mediului actual și trecuți, a primarului general actual și trecuți, a directorilor ANPM actual și trecuți, deoarece nu este corect să fie plătite aceste despăgubiri tot din buzunarul nostru.

* Material de Anamaria Gram, candidat PLUS la CGMB

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns