La un an înainte de terminarea mandatului, majoritatea măsurilor propuse în campanie nu au început sau nu au fost implementate – STIRI.PLUS

Dragoș Pîslaru, europarlamentar din partea Alianței 2020 USR PLUS și coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Renew Europe, a prezentat, în cadrul unei postări pe Facebook, întrebările pe care le-a adresat delegației finlandeze cu care s-a întâlnit, în contextul preluării de către Finlanda a Președinției Consiliului UE, și răspunsurile primite din partea miniștrilor Timo Harakka (ministrul finlandez al Muncii) și Aino-Kaisa Pekonen (ministrul al Afacerilor Sociale și Sănătății) în ceea ce privește Garanția pentru copii și Pilonul european al drepturilor sociale.

„Garanția pentru copii și Pilonul european al drepturilor sociale

În contextul preluării de către Finlanda a Președinției Consiliului UE, Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) din Parlamentul European a avut ieri o întâlnire cu miniștrii din Finlanda, Timo Harakka, ministrul finlandez al Muncii, și Aino-Kaisa Pekonen, ministrul al Afacerilor Sociale și Sănătății.

În calitate de coordonator al Comisiei EMPL al grupului Renew Europe, am întrebat delegația finlandeză despre măsurile concrete pe care le va lua ca să avanseze politici cheie în ceea ce privește Garanția pentru copii și Pilonul european al drepturilor sociale.

În răspunsurile pe care le-au dat, cei doi miniștri finlandezi au fost de acord că economia ar putea să amelioreze condițiile de viață deservind cetățeanul și nu invers și că trebuie să insistăm asupra bunăstării în general în economiile noastre.

Finlanda va sprijini efortul noii Comisii în ceea ce ține de copii și serviciile oferite acestora, dar trebuie să vadă ce va propune Comisia în acest sens. În Finlanda toți copiii sunt acoperiți de sistemul de asigurări sociale, tot ce ține de educație, de îngrijiri din domeniul sanitar etc., lucrurile funcționează bine, este un model ce poate fi urmat și în alte state.

În ceea ce privește Pilonul drepturilor sociale, finlandezii sunt acum într-o perioadă de expectativă, doresc să vadă care este componența noii Comisii, care îi va fi programul și ce propuneri legislative va avea.

În timpul Președinției vor încerca să elaboreze strategii la nivel european astfel încât ideea economiei bunăstării să se poată concretiza. Au mai spus cei doi miniștri finlandezi că au prevăzut și o reuniune extraordinară pe acest subiect.

Vor dezbate în egală măsură și faptul că în Europa trebuie luate mai bine în calcul atât dimensiunea socială cât și marile provocări cum ar fi excluzinea, migrația, marginalizarea, problema minorităților etnice.

O preocupare importantă a Președinției finlandeze va fi aceea că la nivel european trebuie să ne asigurăm că toți cetățenii sunt acoperiți de drepturi sociale. Creșterea economică trebuie să fie în beneficiul tuturor într-un mod durabil și toate țările membre trebuie să facă un efort echitabil pentru a garanta aceste drepturi pentru toți cetățenii”, a scris Dragoș Pîslaru pe Facebook.

În plus, Dragoș Pîslaru a ținut să sublinieze faptul că „finlandezii au venit cu un nou termen pentru ideea de economia bunăstării”:

„Au folosit «economy of wellbeing» și nu tradiționalul «welfare economy». Diferența pare doar de nuanță, dar de fapt este de substanță, prin accentul pus pe rolul prosperității economice și al piețelor: mai puțin de stânga, unde conceptul de stat al bunăstării «welfare state» și-a depășit limitele, și mai mult la centru-dreapta, acolo unde avem de fapt marea șansa sa reînnoim Europa.

Contribuția finlandeză pentru următoarele luni va fi mai importantă decât oricând atât în număr de dosare închise cât și în nuanțele importante pe care le va aduce în reconfigurarea strategică a viitorului european.

Vă invit să urmărim împreună această schimbare de paradigmă economico-socială împinsă de Helsinki”.

Sursa Articol

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns