Kelemen Hunor vrea un nou guvern, dar unul politic, nu tehnocrat, după refuzul președintelui de a remania GuvernulPreşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, în contextul refuzului președintelui Klaus Iohannis de a remania Guvernul, că soluția pentru depășirea crizei politice sunt demisia executivului sau o moţiune de cenzură şi instalarea unui nou guvern, care să fie politic, nu tehnocrat.

„Era de aşteptat să nu accepte remanierea, din mai multe motive. Pe de o parte, coaliţia s-a destrămat, în acest moment nu există configuraţia politică ce a primit încrederea în parlament, guvernul cu acea configuraţie nu mai există şi, din acest moment, orice remaniere, orice încercare de a schimba miniştri intră în această logică şi în această constrângere constituţională, care necesită, cere un vot în parlament. Pe de altă parte, probabil că preşedintele avea reţinere şi în ceea ce priveşte persoanele nominalizate, nu ştiu, dar s-ar putea să fi fost al doilea motiv pentru acest refuz”, a apreciat liderul UDMR, potrivit agerpres.

În opinia sa, şi aici guvernul „intră într-o zonă gri”, fiindcă miniştrii care erau interimari pentru 45 de zile nu mai au posibilitatea de a prelungi acest mandat.

„Deci trebuie să vină cât mai repede în parlament, poate săptămâna viitoare şi atunci se va confirma dacă are 233 de voturi guvernul sau nu are. Şi dacă nu are, atunci, bineînţeles, soluţia este una simplă, demisia sau o moţiune de cenzură prin care se va demite guvernul. Şi eu cred că moţiunea de cenzură, de data aceasta, nu trebuie să fie o moţiune de cenzură foarte stufoasă şi isterică, aşa cum ne-a obişnuit opoziţia de foarte multe ori, ci trebuie să fie, pur şi simplu, constatarea lipsei majorităţii, Constituţia ce zice, lipsa de încredere şi se votează cât mai repede. Cred că orice temporizare, orice prelungire dăunează grav economiei, dăunează grav pentru tot ceea ce înseamnă structura instituţională a statului şi încrederea din partea cetăţenilor şi din partea partenerilor”, a spus Kelemen Hunor.

El a susţinut că guvernul viitor trebuie să fie politic, nu tehnocrat.

„Sunt convins că se poate instala un guvern în câteva săptămâni, care va avea un mandat limitat, maximum un an, până la alegerile parlamentare de anul viitor şi trebuie să fie un guvern politic”, a subliniat preşedintele UDMR.

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns