În România, se pare că restricțiile sunt pentru mase. Guvernanții și primarii noștri au alte reguli – STIRI.PLUS


Bucureștiul este unul dintre cei mai importanți poli ai turismului din România. Principalele segmente turistice ale orașului București sunt cele de afaceri și evenimente sportive, culturale și de relaxare. Din păcate, toate acestea au suferit o lovitură puternică în ultima perioadă. Vom analiza fiecare categorie în parte și vom propune măsuri pentru autoritățile locale și guvernamentale pentru a ne pregăti pentru repornirea economiei bazate pe turism. Aceste propuneri nu sunt încadrate în timp și vor depinde de evoluția răspândirii virusului în România și în lume.

Propuneri pentru autoritățile guvernamentale

Predictibilitate: Cum am observat deja în cele 3 măsuri de relaxare, normele de aplicare legale sunt publicate cu prea puțin timp înainte pentru a putea fi implementate eficient. Există riscul foarte mare ca antreprenorii să nu poată implementa măsurile. Propunem ca măsurile să fie anunțate cu minim 2 săptămâni înainte și să rămână stabilite pentru segmentul respectiv de relaxare. Toate aceste măsuri implică costuri operaționale pentru antreprenori, care se revăd în final în preturi sau în reducerea costurilor de personal.

Perioadă de grație: Imediat după publicarea măsurilor au început să curgă și amenzile pentru nerespectarea anumitor măsuri. Propunem autorităților să sprijine antreprenorii pentru o perioada de grație de maxim o săptămâna de la lansarea noilor măsuri și să sesizeze abaterile prin avertismente. În felul acesta, antreprenorii vor avea un „reality check” cu privire la măsurile ce trebuie respectate și nivelul de pregătire al acestora.

Turismul de afaceri și evenimente:

Redeschiderea târgurilor și centrelor expoziționale: Propunem redeschiderea, cu distanțarea socială aferentă, centrelor expoziționale în aer liber care vor putea atrage antreprenorii români pentru promovarea produselor și serviciilor. Cum avem deja permisiunea de a organiza evenimente de până la 500 de persoane în aer liber, propunem includerea în etapa următoare a târgurilor expoziționale de joburi, produse și servicii. Multe companii deja au anulat călătoriile în scopuri de afaceri, dar cu toate acestea au rămas anumite industrii care sunt nevoite să circule pentru a putea rămâne competitive.

Locațiile de evenimente: O mare parte a turismului intern de petreceri este datorat evenimentelor de familie, care au dat naștere la o industrie extrem de înfloritoare, cu foarte mulți furnizori de servicii. Propunem autorităților să permită redeschiderea locațiilor de evenimente în aer liber pe principiul egalității evenimentelor în aer liber de până la 500 de persoane, momentan restricția este de 50 de persoane în aer liber. Toate aceste redeschideri trebuie să respecte normele de distanțare socială și de protecție de la momentul respectiv.

Evenimente culturale și sportive

Festivalul George Enescu: Acest festival reprezintă cartea de vizită la nivel internațional a culturii din București. Propunem autorităților guvernamentale sa furnizeze din timp un set de măsuri specifice acestui festival pentru a se asigura buna desfășurare, în condiții de siguranță maximă. Din fericire, Festivalul George Enescu este un exemplu de bune practici în ceea ce privește digitalizarea și transmiterea profesională a evenimentelor.

EURO 2020: Le solicităm autorităților să finalizeze angajamentele de infrastructură în derulare. Nu există un eveniment internațional de amploare mai mare, care să nu se mai desfășoare anul acesta, precum EURO 2020. Evenimentul sportiv, desfășurat pe teritoriul a 12 state, a fost amânat pentru 2021. Odată cu aceasta decizie a scăzut și entuziasmul autorităților de a finaliza proiectele asumate.

Propuneri pentru autoritățile locale

Turismul de afaceri:

Axarea pe turismul de afaceri intern: Anumite companii au luat deja decizia de a anula toate călătoriile de business pentru perioada următoare. Acum este un moment bun pentru încurajarea turismului intern și oferirea de beneficii organizatorilor de astfel de evenimente. Propunem autorităților locale să sprijine logistic și financiar organizatorii de astfel de inițiative adresate antreprenorilor din România cu scopul de a crește numărul turiștilor în București.

Turismul de relaxare:

Centrul istoric și cluburile: Turismul de relaxare în București este foarte dezvoltat. Petrecerile permanente, prețurile mici și multitudinea de cluburi/baruri reprezintă un punct de interes pentru turiști dar și pentru economia locală. Antreprenorii trebuie să se pregătească pentru repornirea acestor locații la capacitate maximă și primirea în condiții de siguranță a clienților. Acum, mai mult ca niciodată, propunem implementarea unui sistem de afișaj al numărului maxim legal de clienți permiși în locație și gradul de ocupare actual pentru a ajuta clienții să aleagă locații care nu sunt la capacitate maximă. Acest lucru se poate implementa ușor și fără costuri foarte mari la nivel de panouri.

Evenimente tematice stradale: Propunem autorităților locale să organizeze weekenduri tematice pe străzile deschise în colaborare cu cei de la ARCEN. Se pot încuraja diverse târguri și expoziții ale artiștilor și meșteșugarilor din țară. Le solicităm autorităților locale să nu perceapă taxe de participare/vânzare antreprenorilor la aceste evenimente pentru a încuraja activitățile în aer liber și pentru a reporni economia.

Festivalurile din București: Turismul de vară în București și Ilfov este în strânsă legătură cu festivalurile recurente. Propunem mediului antreprenorial, cu participarea autorităților locale, realizarea unor mini-festivaluri care, deși mai complicat de realizat din punct de vedere logistic, s-ar putea realiza pe mai multe zile și participanții ar putea accesa o singura zonă pe zi. Asta ar însemna existența mai multor zone în aer liber cu maxim 500 de participanți. Evident, secvența acestor zile va fi decisă de participant împreună cu grupul acestuia. Această măsură, deși nu ideală, poate reprezenta o modalitate prin care aceste evenimente se pot desfășura vara aceasta. O mulțime de alte industrii artistice, creative și tehnice au ca principală sursă de venituri aceste evenimente iar anularea acestora, chiar și pentru o vara, poate reprezenta falimentul lor.

Industria de Food Trucking: Unii dintre beneficiarii acestor evenimente sunt antreprenorii care operează Food Truck-uri. Acești antreprenori depind în mare parte de evenimente de tip festival și stradal. Le propunem autorităților să ofere în regim de urgență aprobările de amplasament ale acestor Food Truck-uri și să faciliteze participarea lor la diverse evenimente cu titlu gratuit.

Turismul cultural și evenimente sportive

Teatre, muzee, operă: Din fericire, muzeele s-au redeschis. Cu toate acestea, este mare nevoie de digitalizarea exponatelor și realizarea unor tururi virtuale. Acest lucru implica costuri ridicate și propunem ca autoritățile locale să aloce fonduri pentru această direcție. Digitalizarea expozițiilor va reprezenta o oportunitate de a atrage turiști care vor să vadă în persoană exponatele și respectiv va crește volumul de încasări. Este de asemenea o oportunitate foarte bună pentru platforme de tip e-ticketing să vândă bilete digitale pentru vizitarea muzeelor în defavoarea tichetelor fizice, plătite cash. În ceea ce privește teatrele, circul și opera, le cerem autorităților să considere redeschiderea lor pentru public chiar și cu un număr mult mai mic de participanți. Cultura nu trebuie să se oprească, în mod special în vremuri dificile. Le propunem autorităților locale să doteze cu echipamente audio-video și de retransmisie digitală a spectacolelor pentru publicul larg. Fără a oferi un spectacol la o înaltă calitate de transmisie nu se vor putea percepe costuri de participare online la spectacole. A venit momentul în care este necesar să digitalizam, la un nivel profesional și scena culturală din București.

Integrarea muzeelor în pachetele turistice pentru familii: Le propunem autorităților locale să dezvolte parteneriate cu agențiile turistice din România și să le ofere turiștilor bilete la muzeu la prețuri preferențiale sau chiar gratuit. Beneficiul cheltuielilor acestora și aportul adus economiei fiind mai mare decât costul biletului. Scopul acestui demers este să încurajeze turismul intern și în direcția orașului București.

EURO 2020: Le propunem autorităților locale să dezvolte, încă de pe acum, strategii de minimizare a riscului de contagiune pentru locuitorii orașului București. Campionatul European o să reprezinte o excelentă oportunitate de afaceri pentru antreprenorii bucureșteni. Cu toate acestea, riscul care vine odată cu traficul crescut de turiști într-o perioada de doar 30 de zile trebuie luat în calcul și făcute planificări încă de pe acum. Să sperăm că până în vara anului viitor vom lasă în urma această pandemie iar aceste măsuri nu vor mai fi necesare. Este mai bine să ne pregătim decât să fim „luați prin surprindere”.

În concluzie, reiterăm importanța predictibilității și stabilirii din timp a măsurilor legale ce vor fi aplicate pentru etapele de relaxare ce vor urma. Solicităm autorităților locale să sprijine buna implementare a măsurilor și să fie un partener în aceasta perioada atât de dificilă pentru turismul local și economie. Solicităm autorităților guvernamentale să considere totalitatea industriilor care ar putea beneficia de măsurile de relaxare și nu numai anumite segmente. Nu este momentul să discriminăm industrii și nici să lăsăm pe cineva în urmă. Acum se va vedea cel mai bine dacă există profesioniști în gestionarea managementului destinației al orașului București.

* Material de Florin Covaci, candidat la Consiliul General al Municipiului București, PLUS

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns