„Food Hub-urile și consumatorii”, cea de-a patra dezbatere din seria „Food Hubs, Good Food” – STIRI.PLUS


„Ne aflăm astăzi aici să discutăm despre unul dintre polurile food hub-ului. În momentul în care ne gândim la ele, aceste food hub-uri sunt în relație și fac pod între două elemente foarte importante: pe de-o parte fac legătura cu producătorii, cei care ne pun lucrurile pe masă, și pe de altă parte se află în legătură cu consumatorii, efectiv cu noi, cei care cumpărăm aceste produse. Motiv pentru care astăzi o discutăm despre relația cu consumatorii. Avem patru invitați în studio, iar fiecare dintre ei va avea o perspectivă legată de acest aspect. Rolul acestor discuții este, de fapt, a ne conecta și a evidenția atât oportunitățile, cât și problemele pe care le întâmpinăm”, a precizat Alexandra Crăciun, consilieră a președintelui PLUS, Dacian Cioloș, în debutul celei de-a patra dezbateri „Food Hub-urile și consumatorii” din seria „Food Hubs, Good Food”, pe care a moderat-o, joi seară, LIVE pe Facebook.

Participanții la dezbatere au fost: Laura Albu, membru fondator al Food Hub-ului Roade si Merinde din Iași, Felix Pătrășcanu, cofondator Fan Curier, Cristi Cișmaru, fondator al Asociatiei My Transylvania și Oana Coantă, coproprietar al restaurantului Bistro de l’Arte din Brașov.
Invitații au vorbit despre propriul lor business și cum i-a influențat criza COVID-19, dar și despre dificultățile cu care s-au întâlnit în promovarea consumului local.

Oana Coantă: „Dacă tu mai departe spui povestea produselor, oamenii vor veni să le mănânce, dar trebuie să le prezinți într-un fel care să fie atractiv”

„Conduc Bistro-ul de aproape 20 de ani, sunt unul dintre bucătari și cred că sunt unul dintre pionierii relației cu micii producători, unul dintre oamenii care s-a luptat de la bun-început, din 2000 sunt acolo și încerc să dezvolt relația între micii producători și restaurante și se pare că așa, pas cu pas, toți cei care ne-am luptat pentru asta am reușit. Întâmplarea face ca anul acesta să se fi înființat o cooperativă în care sunt membră și, deși nu sunt mic producătorm ci sunt beneficiar, asta e prima formă de acest fel pe care eu o cunosc, în rest nu există în zona Brașovului food hub-uri încă.

Dinamismul creează consumul și dacă tu mai departe spui povestea produselor, oamenii vor veni să le mănânce, dar trebuie să le prezinți într-un fel care să fie atractiv și să știe cine este în spatele acestor mâncăruri. La mine e destul de natural, eu dacă m-am dus ieri în piață la tanti Maria, dânsa mi-a povestit cum are o familie de bondari, a fost o întreagă poveste, am aflat cum are o căsuță, e o chestie foarte relaxată și foarte naturală, iar felul în care le scriu mai departe nu este ceva studiat, pur și simplu exact așa cum le trăiesc.

În ultimele două zile, am auzit de la doi sau trei oameni diferiți că producătorii sunt niște îngâmfați și că îi tratează cu superioritate, și am explicat că, în mod real, oamenii aceia după ce vin din câmp, după ce cosesc, lasă că nu au skill-urile necesare să facă marketing și vânzare, dar cred că îi dor picioarele sau sunt obosiți, dar e foarte clar că nu reușesc să își spună povestea. Atunci cineva ar trebui să le spună povestea, punându-i totuși în legătură. Eu am exercițiul ăsta că dacă spun că iau sparanghel de la doamna Mimi din Stupini, îi și direcționez pe oameni spre dânsa. Nu mi se pare foarte greu, trebuie doar un pic de joacă pe tema asta”, a afirmat Oana Coantă, coproprietar al restaurantului Bistro de l’Arte din Brașov.

Laura Albu: „Suntem în continuare și noi, și celelalte food hub-uri în zona aceasta în care încercăm să educăm consumatorul”

„Noi lucrăm ca și organizație neguvernamentală în zona dezvoltării rurale din 2000 și chiar de dinainte de 2000. Am încercat să sprijinim micii fermieri să ajungă în zona pieței. Ideea de food hub a venit după o vizită în America în care am văzut modul în care au soluționat acolo relația cu consumatorii și cu micii fermieri.

Noi lucrăm foarte mult în zona aceasta cu grupurile de acțiune locală și sunt foarte mulți fermieri care au încercat să acceseze finanțări și să reușească să intre pe piață, să își proceseze produsele prin intermediul cooperativelor, însă nu în toate zonele accesul la înființarea unor cooperative funcționale a fost ușor. Putem vorbi luni întregi despre blocajele pe care le are un fermier care vrea să își înființeze o cooperativă. Sunt tot felul de blocaje la nivel național și regional și, de aceea, food hub-urile au fost o soluție pentru acei fermieri care voiau să intre în piață, care au niște ferme foarte mici, care nu aveau încredere să se asocieze și totuși care ar fi vrut să treacă la nivelul următor, deci să reușească producția pe care o au să o vândă și să treacă și de piețele care sunt inundate de distribuitori care nu sunt, de fapt, producători.
Sunt în continuare foarte multe probleme pe care niciun food hub și nicio cooperativă nu le poate rezolva în condițiile în care suntem într-un sistem nefuncțional, birocratic, cu mentalități învechite, într-un sistem care în loc să sprijine micii producători le pune mai multe piedici decât pot ei duce.

Chiar când a venit criza noi ne pregăteam să ne mutăm în noul magazin, pe care tocmai îl renovam, și a trebuit să ne recalibrăm și promovarea, și am început cu o campanie locală «Ai noștri nu te lasă la greu», pentru că am încercat să ne ducem în zona persoanelor în vârstă și bolnave, care erau la domiciliu și nu puteau să iasă din casă. Am început să facem livrări gratuite către aceste familii și au crescut comenzile de patru ori față de ce aveam înainte. Însă, din păcate, în cazul nostru acest trend crescător a ținut cam vreo trei săptămâni și acum s-au redus din nou comenzile online. Din fericire am deschis magazinul la timp ca să nu închidem de tot food hub-ul în sensul în care inițiativele de acest tip sunt inițiative mici, locale.

Apropo de relația cu consumatorii, noi avem o relație foarte bună cu consumatorii, ei ne iubesc, dar nu comandă de la noi pentru că concurența noastră sunt supermarketurile, e vorba de comoditate. Noi nu vindem decât produs local și, pentru o familie care își face aprovizionarea într-un supermarket și își ia și detergent și alte produse, noi nu vindem portocale, banane, noi nu vindem cafea, și atunci e mult mai comod, deci la noi pe platformă nu vei găsi decât produse locale.

Atunci suntem în continuare și noi, și celelalte food hub-uri în zona aceasta în care încercăm să educăm consumatorul. Comunicăm foarte mult sursa produsului și de ce e important să cumperi local. Și noi am organizat foarte multe degustări de produs local la fermă, am fost în foarte multe școli și am povestit cu copiii despre importanța acestor produse, însă acesta este un proces de durată”, a spus Laura Albu, membru fondator al Food Hub-ului Roade si Merinde din Iași.

Felix Pătrășcanu: „Funcționăm foarte bine având experiența crizei economice din 2008-2010”

„Ne-am uitat foarte atent la noile obișnuințe care s-au dezvoltat în perioada acestei crize sanitare și am văzut că mâncarea a luat amploare, și dacă acum patru ani vorbeam cu domnul Dacian Cioloș despre a face livrări de food în țară, iată că în momentul de față am ajuns să avem 27 de van-uri și putem face acest gen de livrare, cel puțin în București, în momentul de față.

Dacă ne uităm la piața de livrare food în România, ea a luat o amploare fantastică. Sunt companii care au crescut în această perioadă cu 400% pe acest domeniu și vorbesc aici de catering, vorbesc de mai multe lucruri. Eu cred că sunt nișe pe care noi putem dezvolta servicii care pot ajuta și producătorii, și clienții. Putem introduce ca ingredient, în acest proiect, și modul de a face cât mai puține drumuri și de a fi cât mai prietenoși cu mediul înconjurător.

Noi facem un studiu în momentul de față și vedem noile obișnuințe. Noi, curieratele, am crescut foarte mult în perioada asta pentru că am fost unele dintre puținele companii care au avut voie să iasă în piață și să își facă treaba. Încă foarte multă lume muncește sau se gândește să muncească de acasă, încă foarte multe școli se gândesc dacă nu ar fi bine să facă școală de acasă, foarte mulți au descoperit, iată, livrările online și atunci comenzile au rămas la un nivel nu atât de mare ca în perioada celor trei luni de izolare, dar destul de important și trebuie să le facem față și să ne recalibrăm volumele. Dar au apărut și aceste noi obișnuințe: omul își dorește acasă produsele respective, și cele de fresh food și alte produse.

Inițial, în prima săptămână când totul s-a închis, am avut o scădere de vreo 30% și ne-am făcut mari probleme, gândindu-ne că trebuie să disponibilizăm oameni. Funcționăm foarte bine, având experiența crizei economice din 2008-2010, când ne-am făcut trei scenarii și am zis în momentul respectiv ce facem clar pentru fiecare scenariu.

După o săptămână, expedițiile au crescut în jur de 40-50% și ele au rămas pe un trend crescător până în ziua de astăzi, cu foarte mici scăderi în ultima săptămână”, a afirmat Felix Pătrășcanu, cofondator Fan Curier.

Cristi Cișmaru: „Pasiunea noastră este să promovăm tot ce e local”

„Noi facem un pic invers lucrurile. Pe noi ne-a interesat foarte mult să ducem oamenii acolo unde se produce mâncarea și să avem cumva, în continuare, relația asta cu teritoriul. Patrimoniul nostru cel mai de preț este teritoriul, acolo unde se produce mâncarea și pe noi mâncarea ne interesează ca fiind un teaser foarte bun să aducem oamenii acolo unde avem aceste resurse și unde putem folosi tot ce înseamnă lucruri locale.

La fel de important este să oferim micilor producători, pe care îi promovăm deja de 20 de ani, diverse variante, adică nu-mi doresc să fie doar soluția food hub, îmi doresc să fie și partea de turism în continuare activă, vreau să existe și partea conectării oamenilor cu restaurantele și la fel de mult să căutăm în continuare soluții cât se poate de adaptate vremurilor noastre. Generația tânără ne interesează foarte mult și am adaptat cumva toate aceste concepte de a mânca mâncare locală și pentru tineri, copii etc.

În perioada asta în care nu am mai avut voie să facem evenimentele noastre, care se numesc frumos brunch-uri, am încercat să facem invers: să mergem la gazdele noastre, care erau mici producători în sate, și să aducem mâncarea lor în oraș acolo unde consumatorii au nevoie în continuare de aceste produse. Sunt mai multe modele prin care ma încercat dezvoltarea asta: unul dintre ele se numește Sibiu Food Hub, unde producătorii au creat o cooperativă și împreună și-au stabilit niște scopuri: să aibă un magazin comun, să aibă un sistem de livrare, să aibă o bucătărie comună unde să adauge valoare produselor proprii și un loc unde să facă mici evenimente, tot foarte mult cu scopul de educație. A doua direcție a fost să ducem mâncarea direct de la producători, pe bază de o comandă simplă, celor din județ.

Trendul e, probabil, în direcția de a face lucrurile online și de a nu te mai ajuta atât de mult de prezența fizică în piață, însă pasiunea noastră este să promovăm tot ce e local”, a declarat Cristi Cișmaru, fondator al Asociatiei My Transylvania.

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns