ExxonMobil renunţă la operaţiunile din România: OMV Petrom şi Carlyle, interesante să preia licenţa americanilor (VIDEO)

Compania americană ExxonMobile renunţă la proiectul din Marea Neagră. Decizia a fost anunţată deja Guvernului român. Potrivit jurnaliştilor G4Media, primele companii interesate de o eventuală preluare a licenței ExxonMobil ar fi OMV și fondul de investiții Carlyle. De altfel, potrivit unor surse, cei care vor prelua licenţa sunt cei de la OMV, după ce Exxon a decis să renunţe la toate operaţiunile din zona Mărilor Neagră şi Caspică şi să se retragă din regiune. 

Reprezentanții companiei americane ExxonMobil au transmis premierului Viorica Dăncilă și șefului Agenției pentru Resurse Minerale că vor să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței. Informaţia este publicată de jurnaliştii G4Media.ro, care citează surse guvernamentale și din industria petrolieră. 

Potrivit acestora, anunțul a fost făcut într-o ședință la Guvern chiar de Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil.

Compania ExxonMobil deţine o licență pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. ExxonMobil a investit deja în lucrările de explorare din România circa 700 de milioane de dolari, potrivit surselor G4Media.ro.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

ExxonMobil a fost considerată o investiție americană strategică în România, dat fiind că era poziționată în Marea Neagră, devenită epicentrul unor dispute politice între Rusia și statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei.

Plecarea companiei americane din România vine pe fondul șicanelor din ultimii doi ani și jumătate din partea guvernului și a majorității PSD-ALDE. În primul rând, legea offshore, care stabilește regimul fiscal și pe cel al avizelor necesare începerii proiectului, a fost modificată în ultimul moment de Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, astfel încât a impus o serie de prevederi fiscale considerate nefavorabile. Ulterior, OUG 114 din decembrie 2018 a adus noi schimbări radicale pe piața petrolului și gazelor.

În luna mai, ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó declara că dacă firma americană ExxonMobil nu ia până în luna septembrie decizia de a investi în producția gazelor din Marea Neagră, Budapesta va fi nevoită să încheie un nou contract pe termen lung cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze.

Declarația lui Szijjártó a venit pe fondul amânării pe termen nedefinit de către ExxonMobil a unei decizii, amânare cauzată de desele schimbări de legislație din România. Compania americană a anunțat public că are nevoie de stabilitate fiscală pentru a aproba investiția inițăială cifrată la câteva miliarde de dolari.

În plus, ExxonMobil a descoperit în ultima perioadă zăcăminte uriașe de hidrocarburi în alte zone, printre care și Cipru – unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagră.Sursa Articol

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns