Donald Trump lansează un nou atac la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la NATO


Preşedintele SUA, Donald Trump, a reluat atacurile la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la bugetul NATO, în mod particular menţionând Danemarca, aparent în contextul refuzului categoric al acestei ţări de a lua în considerare propunerea sa de vânzare a Groenlandei.


Imaginea articolului Donald Trump lansează un nou atac la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la NATO

Donald Trump lansează un nou atac la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la NATO

„De consemnat, Danemarca este la doar 1,35% din PIB în privinţa contribuţiilor NATO. Este o ţară înstărită şi ar trebui să fie la 2%. Protejăm Europa şi, totuşi, doar opt dintre cele 28 de ţări NATO sunt la 2%. Statele Unite sunt la un nivel mult, mult mai ridicat”, afirmă liderul american, într-un mesaj postat miercuri seară pe Twitter.

„Datorită mie, aceste ţări au fost de acord să plătească cu o sută de miliarde de dolari mai mult – dar totuşi sunt departe de ceea ce ar trebui să plătească pentru incredibila protecţie militară oferită”, susţine preşedintele SUA.

„NATO, foarte incorect pentru Statele Unite”, adăugat Donald Trump, care a postat şi un grafic ce prezintă cât alocă fiecare stat membru al alianţei pentru apărare.

În anul 2014, la summitul NATO din Ţara Galilor, s-a convenit ca ţările membre ale organizaţiei să atingă, în interval de un deceniu, obiectivul de minimum 2% din PIB alocat pentru apărare.

Potrivit graficului, estimările pentru anul 2019 indică faptul că singurele ţări NATO care îndeplinesc obiectivul NATO sunt SUA, Grecia, Estonia, Marea Britanie, România, Polonia, Letonia, Lituania.

Administraţia Donald Trump a criticat în repetate rânduri statele europene pe tema contribuţiilor, insistând ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns