Dacian Cioloș, concluzii la finalul dezbaterilor „Food Hubs, Good Food“ – STIRI.PLUS


Cea de-a patra discuție din seria webinariilor „Food Hubs, Good Food“, organizată vineri seară, a fost dedicată problemelor pe care producătorii agricoli mici și mijlocii le au în a-și distribui și promova producția, ținând cont și de situația cu totul specială cauzată de pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse în consecință, dar și lupta lor continuă de a ajunge cât mai aproape de client și de-al păstra.

La dezbatere au participat:

Moderator: Gabriel Gherghescu, consilier Dacian Cioloș

Tiberiu Cazacioc, freelancer, specialist marketing local

Anca Marcu, manager de vânzări, Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic

George Cățean, coordonator Ferma Căţean

În final, președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, a vorbit despre concluziile trase în urma seriei de webinarii și despre cum pot fi puse în practică ideile aduse în discuție.

 

„Asta este problema în agricultura românească. De multe ori nu știi dacă merită să produci, e mai ușor să cumperi și să vinzi pentru că la producție există o grămadă de riscuri. Am avut scăderi de prețuri cu până la 60%“

Anca Marcu, manager de vânzări al Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, a arătat că una dintre problemele majore pe care producătorii le au este reprezentată de modul de funcționare a piețelor angro, unde sunt favorizați de multe ori cei care au disponibile fonduri pentru a putea cumpăra rapid marfa, creând astfel un dezechilibru în piață. Anca Marcu a subliniat că, în plus, situația creată de pandemia cu coronavirus a pus o presiune uriașă pe producători, care se confruntau nu numai cu problema găsirii de clienți în timp util pentru a putea vinde produsele, ci și cu cea a menținerii locurilor de muncă pentru angajații din ferme, în condițiile în care a fost nevoie de o scădere a prețurilor cu până la 60% în unele cazuri, doar pentru a reuși să vândă.

„Extrem de multe provocări am avut în această perioadă. Am început de la o perioadă de nesiguranță, care venea imediat după ieșirea din perioada moartă a sezonului. Asta e o provocare pentru noi în fiecare an pentru că avem o sezonalitate accentuată la legume, avem undeva la trei luni în care nu avem vânzări sau unele foarte slabe. Mai departe, perioada de nesiguranță ne-a făcut să ajutăm, oarecum, și partenerii noștri din retail care s-au confruntat cu o grămadă de probleme și să organizăm și activitatea la cooperativă în așa fel încât să nu fie sincope. Provocările au fost multiple. Aici mă gândesc inclusiv la oamenii angajați pe care îi avem în ferme și care au întâmpinat dificultăți inclusiv pentru a se deplasa la locul de muncă și până la detalii de genul «cum duc documentele care trebuie livrate prin curier la curier».

Noi ne desfășurăm activitatea oarecum într-una dintre cele mai mari piețe de angro din țară și, oarecum, ca în orice domeniu, există momente în care vezi că primează banul, nu interesul pentru care aceste piețe au fost create. Din nefericire, nu vin în sprijinul producătorilor, ci mai degrabă este sprijinit cel care plătește mai mult sau cel care are bani. Va avea bani cel care cumpără și vinde. Cred că asta este problema și în agricultura românească. De multe ori nu știi dacă merită să produci, e mai ușor să cumperi și să vinzi pentru că la producție există și acolo o grămadă de riscuri. Ei bine, asta se întâmplă și în piețe, piețe de angro, de cartier.

Mie mi se pare că producătorii sunt din ce în ce mai puțini. Vin acolo, uneori pleacă de acolo cu aceleași produse și, în această perioadă, piețele au fost uneori goale și acolo deja intermediarii și-au făcut loc, inclusiv în supermarketuri. Ei au profitat de pe urma faptului că producătorii nu au mai venit în piețe, au văzut că nu se vinde marfa, au luat tot și au vândut. Cum? La prețuri foarte mici și aici a fost prima problemă pe care am avut-o anul acesta, am avut scăderi de prețuri cu până la 60% la unele produse.

Adică am muncit mai mult pe bani mai puțini, pentru că intermediarul, dacă presează producătorul să vândă orice produs la 50 de bani – și eu l-am vândut întotdeauna la 90 de bani -, o să pună un adaos de 30 de bani și o să vândă mai ieftin decât noi. Este oarecum o lege a pieței. Problema e în atitudinea pe care retailerii ar trebui să o aibă față de acest tip de furnizori în raport cu producătorii reali și atitudinea pe care ar trebui să o aibă inclusiv administratorii acestor piețe față de producătorii locali, comparativ cu intermediarii care desfășoară o activitate doar de comercializare. În același timp, așteptăm sprijin inclusiv de la stat din acest punct de vedere“.

 

„Pentru ce vrei să fii recunoscut? Că este cea mai ieftină telemea de la raft sau că este o telemea a unui producător cu o poveste?  Trebuie să te exprimi în piață, să fii diferit“

În contextul discuției despre prețurile mici cu care sunt forțați producătorii să-și vândă marfa, Tiberiu Cazacioc, specialist în marketing local, a arătat că fermierii nu trebuie să se rezume la a încerca să vândă un simplu produs, ci, în timp, să creeze o imagine, o poveste în jurul produselor, pentru a putea atinge partea emoțională a clienților și a crea o legătură între aceștia și produs.

„Există soluții pentru producătorii individuali care se luptă să își creeze o identitate a produsului și există soluții pentru grupuri de producători. Tu ai nevoie de acces la consumator și pentru asta trebuie să îți creezi o identitate. Pentru ce vrei să fii recunoscut? Că este cea mai ieftină telemea de la raft sau că este o telemea a unui producător cu o poveste? Chestiile astea se rezolvă prin etichetă, prin felul cum este ambalajul. Trebuie să te exprimi în piață, să fii diferit. Eu nu cred că cea mai ieftină telemea este o soluție de reușită. Vei reuși o vară, vei reuși două veri. Pentru grupul de producători soluțiile nu sunt așa de simple și ele nu se capitalizează de la început. Ca să obții o etichetă care te distinge la raft înseamnă niște costuri, dar valoarea îți vine înapoi după ceva timp“, a explicat Tiberiu Cazacioc.

Specialistul în marketing a subliniat că fermierii trebuie să accepte marketingul în sine este foarte important pentru a asigura succesul unui produs.

„Trebuie ca producătorul sau grupul de producători să înțeleagă că ai două procese – ai procesul în care produci curent și ai procesul de viziune, trebuie să te gândești în viitor și în paralel să lucrezi la identitatea ta. Da, trebuie să vinzi astăzi, dar în paralel lucrezi la marketing, la etichetă, la ambalaj, la (a afla, n.r.) care este concurența ta la raft“, a spus Tiberiu Cazacioc.

 

„Ogradă“ – ideea unui fermier pentru a aduce mai aproape clienții de produsele locale, printr-o experiență noua: un spațiu jumătate magazin, jumatate bucătărie în care se gătește doar cu produsele locale aflate la vânzare

George Cățean, care lucrează de 25 de ani în domeniul agricol, fiind coordonator la Ferma Cățean, a prezentat una dintre ideile pe care vrea să le pună în practică, imediat ce situația creată de pandemie o va permite, pentru a promova produsele locale atât în rândul localnicilor, cât și pentru turiștii care vizitează Brașovul.

„Împreună cu un văr de-al meu, care deține câteva restaurante în oraș, m-am gândit că ar fi foarte fain ca mulți dintre oamenii care vin să viziteze Brașovul să aibă un acces cât mai scurt și cât mai facil către produsele locale pentru că, de multe ori, când mergem în restaurante vrem să mâncăm o rețetă locală, dar nu știm dacă în spatele acelei rețete locale există și materie primă locală. Tocmai de aceea, împreună cu Bogdan ne-am gândit la acest concept nou, «Ogradă» se numește, care este de fapt un mix între un restaurant și o piață. În momentul de față, din cauza condițiile impuse de COVID, el este în stand-by, dar imediat ce reglementările vor permite acest lucru, el se va desfășura.

Ce înseamnă acest concept, care va funcționa în următoarea perioadă: este practic un spațiu în care jumătate este destinat produselor locale, din care poți să îți faci un mix de degustări, iar în cealaltă jumătate există o bucătărie în care se gătește doar cu produsele pe care le găsești în prima parte, direct de la producători. Ce vrem să creăm prin acest concept: să arătăm identitatea culturală și gastronomică a locului, să dăm oportunitatea cât mai multor producători locali să vină și să își expună produsele și, nu în ultimul rând, le dăm șansa producătorilor să își asocieze imaginea cu produse de calitate“, a explicat George Cățean.

Reprezentantul Fermei Cățean a arătat, de asemenea, că mulți producători au fost afectați în această primăvară de lovitura primită de sectorul Horeca din cauza pandemiei, care a dus la închiderea restaurantelor, iar astfel mulți fermieri au pierdut o parte din clienții pentru care produceau în mod constant.

„Am trecut prin mai multe etape și mai multe provocări. Partea noastră de comercializare a început în urmă cu 25 de ani direct la tarabă în piață, dar situația de anul acesta cu tot ceea ce înseamnă lockdown și cu lucrurile care țin de nivelul de securitate au fost o provocare nouă. Noi suntem și în lanțul unui supermarket și tocmai de aceea am întâlnit situații în care vânzările au scăzut din cauza acestor bariere, dar impactul cel mai mare l-am suferit pe zona de Horeca pentru că noi colaborăm cu câteva restaurante care foloseau materia primă direct de la noi de la fermă și cel mai greu acolo a fost. Suntem destul de versatili și mereu încercăm să găsim noi soluții, noi oportunități, iar din luna martie am început să dezvoltăm inclusiv un canal de comercializare online cu distribuție direct la ușa clientului“, a arătat George Cățean importanța flexibilității în ceea ce privește soluțiile de criză pe care producătorii le pot pune în aplicare pentru a diminua pierderile și a menține legătură cu clienții.

 

Dacian Cioloș: „La nivel european putem să dăm semnalul pentru ca producătorii să lucreze direct cu consumatorii.  În felul acesta, consumatorul devine și el un fel de investitor la micul producător și are garanția produselor proaspete“

Președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, a vorbit la finalul webinarului despre modalitatea în care ideile prezentate pot fi puse în aplicare și despre soluțiile identificate pentru o serie din problemel preznetate. Fost comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș a arătat că este cazul ca Uniunea Europeană să se implice în a promova și a susține producătorii locali să aibă o legătura directă cu consumatorii, aceștia din urmă devenind o parte implicată activ în procesul de creștere a acestor afaceri de tip mici producători locali.

„Micul producător, piețele locale vin din forță pe agenda europeană și aceste subiecte trebuie să se regăsească și mai clar în viitoarele reglementări europene, în finanțările cu fonduri europene pentru a putea susține financiar toate aceste idei pe care le-am avut inclusiv astăzi.

Apoi reiese clar că acest model de agricultură e unul care poluează mai puțin, care poate să fie mai respectuos și pentru resursele naturale, pentru fertilitatea solului, pentru biodiversitate. Tot la nivel european putem să dăm semnalul pentru ca producătorii să lucreze direct cu consumatorii. În felul acesta, consumatorul devine și el un fel de investitor la micul producător și are garanția produselor proaspete. Genul acesta de exemple vor trebui promovate la nivel european“, a arătat Dacian Cioloș.

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns