Comisia Europeană a anunțat că va emite ghiduri pentru muncitorii sezonieri, dar legislația e important să o vedem schimbată și suntem pe un drum foarte bun – STIRI.PLUS


„Este un moment foarte rar de consens în Parlamentul European și cumva criza sanitară ne-a pus în această situație în care nu a mai putut nimeni tăgădui situația dramatică a acestor muncitori”, a declarat Dragoș Pîslaru, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS și coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Renew Europe, vineri, în cadrul unei intervenții la Digi24, înainte de votul din Parlamentul European pentru rezoluția privind drepturile muncitorilor sezonieri în UE.

„Ce este important de înțeles e că situația de criză sanitară a arătat, de fapt, niște condiții care erau preexistente, aceste abuzuri, situații improprii de transport/cazare, abuzuri în ceea ce privește remunerarea muncitorilor sezonieri și transfrontalieri, ele erau preexistente. Criza ni le-a scos în evidență, a trebuit să moară un român, Nicolae Bahan, de 57 de ani din Solca, pentru ca această temă să poată fi ridicată. Într-un anumit fel, muncitorii sezonieri și transfrontalieri sunt simbolici pentru libertatea de circulație în Europa, pentru prosperitatea Uniunii și pentru visul european, în general.

Cumva, ei ne-au unit în Parlamentul European, ăsta este un lucru foarte important, avem la inițiativa Renew Europe această rezoluție, dar toate cele șase grupuri politice importante au cosemnat rezoluția pe care am inițiat-o și coordonat-o. Este un moment foarte rar de consens în Parlamentul European și cumva criza sanitară ne-a pus în această situație în care nu a mai putut nimeni tăgădui situația dramatică a acestor muncitori.

Ce se întâmplă exact: rezoluția e un text legislativ, creează un cadru și solicită executivului, adică Comisiei Europene și statelor membre să ia imediat acțiunile necesare. Discutăm de modificări de legislație în statele membre și discutăm de adoptarea unei legislații foarte importante și anume Regulamentul 883 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Comisia Europeană a anunțat, de altfel, că va emite zilele următoare deja niste ghiduri pentru muncitorii sezonieri, dar legislația e important să o vedem schimbată și suntem pe un drum foarte bun”, a declarat Dragoș Pîslaru.

Întrebat ce schimbări concrete va aduce această rezoluție, Dragoș Pîslaru a explicat: „Înainte de plecarea din țară, informarea lor cu privire la drepturile pe care le au va fi obligatorie, vom avea ca și obligație ca muncitorii să primească contractele înainte, într-o limbă pe care o pot înțelege. După aceea, un lucru important este ca transportul să fie desfășurat în condiții care, evident dacă discutăm acum de criză sau de valul 2, să nu mai fie buluciți fără niciun respect pentru aceste norme sanitare, iar acolo discutăm de plata orelor suplimentare, de condiții de locuire conform unor standarde minime, de condiții de lucru conform unor standarde care să răspundă cu normele de protecție, sănătate și siguranță la locul de muncă europene. Mai mult decât atât, va exista o facilitate pentru orice muncitor sezonier sau transfrontalier de a putea apela la sprijin cu protecția celor care, de exemplu, reclamă condițiile astea că uneori e vorba de frică, oamenilor le e frică să spună în ce condiții stau ca să nu își piardă sursa de venit. Ei bine, am pus această mențiune în rezoluție legată de protecția celor care sesizează abuzul respectiv. Rezoluția conține și o mențiune cu privire la obligațiile țărilor de origine, atenție Guvernul României, și asta este un lucru foarte important, cumva există obligația de a ști unde sunt românii respectivi pentru a putea să-i ajuți la repatriere sau în caz de accidente și, bineînțeles, de a verifica protecția socială”.

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Source link

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns