Cutremur pe scena politică după europarlamentare. PSD în cădere, referendumul validat

Scena politică pare a fi zguduită după rezultatul votului de duminică, după ce a apărut primul sondaj la scurt timp după închiderea urnelor. Menționăm că eşantionul construit pentru exit-poll nu a inclus secţiile de votare din străinătate, astfel că rezultatele se pot modifica astăzi. 

Astfel, Partidul Social Democrat a obţinut 25,8% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare de duminică, Partidul Naţional Liberal – 25,8%, iar Alianţa 2020 USR PLUS – 23,9%, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL.Datele sunt valabile pentru ora 19.30, precizează autorii cercetării, într-un comunicat de presă. 

Partidul Pro România a obţinut 5,7%, UDMR – 5,4%, PMP – 5,2%, ALDE – 4,9%. Celelalte formaţiuni au întrunit un total de 3,3% din opţiuni.

Eşantionul pentru exit-poll a fost format din 400 de secţii de votare. Acesta a fost stratificat, pe mediile urban şi rural şi pe regiuni istorice. Au fost utilizaţi 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date şi experţi în coordonarea cercetării şi analiza datelor, din partea celor două institute. 

Numărul de persoane intervievate a fost de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor şi alte dificultăţi întâmpinate în secţiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eşantionul de secţii de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%, precizează autorii cercetării. 

În situația de față, au apărut informații cum că Liviu Dragnea urmează să demisioneze, însă informația nu a fost confirmată oficial de șeful PSD.  Totuși, el a lăsat de înțeles că este dispus să lase altcuiva conducerea partidului. În plus, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, după anunţarea exit-poll-urilor, că solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-şi depună mandatul. 

„Solicit doamnei prim-ministru să nu care cumva să-şi depună mandatul. Programul de guvernare trebuie dus la capăt“, a afirmat Liviu Dragnea, la sediul PSD. 

Constanța, fruntașă la vot În ceea ce privește prezența la vot, la ora 21.00, la închiderea urnelor, situația la nivel național indica prezența a 48,97%, total votanți (8.947.312 votanți) la europarlamentare și 41,25 % pentru referendum, ceea ce înseamnă că referendumul a fost validat în condițiile în care avea nevoie de o prezență de 30%. 

La aceeași oră, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central, la Constanța, pe listele permanente au fost înscriși 625.624 de alegători.   La ora 21.00, votaseră 322.638 de alegători, ceea ce înseamnă un procent de 51,57%. Dintre aceștia, 283.256 au votat pe listele permanente şi 38.806 pe listele suplimentare. În plus, 576 de alegători au votat după ce au solicitat urna mobilă. 

În ceea ce privește referendumul, la Constanța, acesta a întrunit un procent de 46%. De altfel, județul Constanța s-a aflat pe tot parcursul zilei de duminică printre cele mai fruntașe județe cu o prezență foarte bună la vot. Reamintim că, la alegerile de duminică, peste 450 de candidați, reprezentanţi ai unor formaţiuni politice sau independenţi, şi-au disputat cele 33 de mandate de europarlamentari. În cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European au intrat 13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi. 

Au depus liste de candidaţi PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN.

În competiţie sunt şi trei candidaţi independenţi – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea. Liste complete de candidaţi – 43 – au depus PSD, PNL, UDMR, PMP, UNPR, Partidul Social Democrat Independent. ALDE a înscris în cursa pentru PE 42 de candidaţi, Alianţa 2020 USR PLUS – 40, PRO România – 33, Partidul România Unită – 30, Partidul Socialist Român – 28, Partidul PRODEMO – 26, Blocul Unităţii Naţionale (BUN) – 12. 

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns